1. The Government Policies are “Sine qua non” for all spheres of the economy. The term “Sine qua non” means:
(a) Indispensible
(b) Universal
(c) Robust
(d) Applicable
Answer: (a) Indispensible
2. In which country, the import of second hand foreign cars is allowed?
(a) India
(b) Bangladesh
(c) Japan
(d) USA
Answer: (b) Bangladesh
3. During the time of Emperor Chandra Gupta Maurya, the great intellectual guru of the emperor, _________ outlined the public policy of the State.
(c) Akbar
(b) Sultan
(c) Chanakya
(d) Todarmal
Answer: (c) Chanakya
4. At the time of attaining freedom in 1947, India witnessed the existence of the problem of _________.
(a) Multiplicity of Princely States
(b) Lack of Industries
(c) Lack of enough food-grains
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
5. In Delhi sultanate, who introduced stringent tax reforms:
(a) Alauddin Khilji
(b) Akbar
(c) Todarmal
(d) Chanakya
Answer: (a) Alauddin Khilji
6. During the time of Akbar, land reforms were introduced under the leadership of :
(a) Alauddin Khilji
(b) Akbar
(c) Todarmal
(d) Chanakya
Answer: (c) Todarmal
7. During the time when Ashoka, the Great, ruled Magadh, _________ introduced the policy of Peace & Harmony.
(a) Ashoka
(b) Chandragupta
(c) Todarmal
(d) Chanakya
Answer: (a) Ashoka
8. Who has authorised the book “Arthashastra”, a Conceptual frame work of State Craft and public Policy?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Chanakya
(c) Plato
(d) Akbar
Answer: (b) Chanakya
9. At the time of independence, Strong policy making was required as the nation had a diversity of:
(a) Languages
(b) Cultures
(c) Inequalities
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
10. Which of the following is not a part of European Nations?
(a) Germany
(b) Denmark
(c) Japan
(d) Sweden
Answer: (c) Japan
11. ERICS Stands for _________.
(a) Brazil, Russia, India, China and South Africa
(b) Britain, Russia, India, China and Sweden
(c) Brazil, Russia, India, Columbia, and South America
(d) Britain, Russia, India, Columbia and Sweden.
Answer: (a) Brazil, Russia, India, China and South Africa
12. Which one of the following is regarded as Socialist and Communist State?
(a) China
(b) North Korea
(c) Erstwhile Soviet Union
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
13. There have been monumental efforts in changing the post-indepen-dence policies specially in 1991. These efforts are Commonly referred to as :
(a) LPG
(b) SEC
(c) RRB
(d) None of the above
Answer: (a) LPG
14. Which one of the following is an example of Liberalization?
(a) Simplification of tax structure
(b) Removing quotas and bars
(c) Removing economic restrictions
(d) All of the above
Answer: (d) All of the above
15. The measures of lifting the trade barriers are covered in:
(a) Liberalization
(b) Privatization
(c) Globalization
(d) All of the above
Answer: (c) Globalization
16. Simplification of trade restrictions related to import is an example of:
(a) Globalization
(b) Privatization
(c) Disinvestment
(d) Aggregation
Answer: (a) Globalization
17. LPG stands for:
(a) Liberalization
(b) Privatization
(c) Globalization
(d) All of these
Answer: (d) All of these
18. Globalization means:
(a) Taking off restrictions in export and import of goods and services.
(b) Gradual decrease in Government command and control over economic policies.
(c) Transfer of Government owner-ship to private lands.
(d) None of these.
Answer: (a) Taking off restrictions in export and import of goods and services.
19. Gradual decrease in Government command and control over the economic policies:
(a) Globalization
(b) Privatization
(c) Liberalization
(d) None of the above.
Answer: (c) Liberalization
20. Which one of the following coun¬tries is included in BRICS nations?
(a) Sweden
(b) South Africa
(c) South Korea
(d) Singapore
Answer: (b) South Africa